miércoles, 2 de abril de 2014

HISPANIA ROMANA - PONTS

Pont d'Alcántara: és un pont romà en arc que va ser construit entre el 104 i 106. El seu nom, Alcantara (Al Qantarat), vol dir "el pont" en àrab. Va ser construït per l'arquitectre romà Cayo Iulio Lacer i dedicat a l'emperador Trajano. Té una longitud de 181,7 metres, i està fet de pedra. Va ser destruït varies vegades, com per exemple l'any 1213 pels musulmans; però sempre s'ha tornat a reconstruïr, per Carles I, Carles III, o Isabel II, entre d'altres.


El pont està compost per 6 arcs d'una distància de 214 metres sobre el riu Tajo, i es recolzen en 5 pilars. L'altura màxima que té el pont és de 48 metres en els seus dos arcs centrals. Els pilars rectangulars mesuren uns 12,20 metres per 8,3 metres i descansen directament sobre la roca de pissarra que va ser allisada a la perfecció per a suportar tot el pes. La calçada fa 8 metres d'amplada.


Al centre del pont, i sobre la calçada, hi ha un Arc de Triomf, que ha estat modificat diferentes vegades; mesura 13,15 metres d'alçada i té una planta rectangular de 11,5 metres per 2,60 metres, situat sobre el pilar central de la construcció.


Al costat del pont, hi ha un temple el qual hi ha una inscripció: PONTEM PERPETVI MANSVRVM IN SECVLA MVNDIA, aquest pont durarà mentre duri el món.



Pont de Salamanca: o Pont Major de Tormes, creua el riu Tormes a la vora de Salamanca. És una construcció de dos ponts separats per un castell situat al centre: el puente viejo, que recórre tota la part propera a la ciutat i que el seu origen és romà, i la puente nueva (denominada puente hispana).
La data de construcció del pont no es coneix del cert, però es situa entre els mandats de l'emperador August (27 aC-14 aC) i l'emperador Vespasià (69 aC-79 aC).  La seva longitud és d'uns 358 metres, l'amplada és d'entre 5.50 a 5.90 metres, i l'altura del pont és de 10 metres. Consta de 26 arcs, però només els 15 primers daten de l'època romana.
Antigament, hi havia una creença popular que deia que el pont havia estat construït primer per Hèrcules, ja que es va trobar una caixa de platina i dintre seu hi havia una medalla que feia honor a Hèrcules, i després va ser reedificat per l'emperador romà Marc Ulip Trajà.
Unes investigacions històriques posteriors, esmenten que el Pont de Salamanca va ser construït a la segona meitat del segle I.



No hay comentarios:

Publicar un comentario