martes, 8 de abril de 2014

HISPANIA ROMANA - AMFITEATRES

Amfiteatre d'Itàlica: era un dels teatres més grans de l'Imperi Romà i estava situat a la primera ciutat romana d'Hispania (actualment, Santiponce-Andalusia); va ser construit en temps de l'Emperador Adriano, entre els anys 117-138. Estava situat fora del recinte emmurallat de la nova urbs. La seva capacitat era de més de 25.000 persones aproximadament; tenia unes mides de 156 x 134 metres i la seva estructura era d'opus caementicium (formigó) i pedres o maons segons la zona. A més a més, les zones més importants, es cobriende marbre.
L'entrada prinicipal al teatre era a l'est, la Porta Triumphalis i, al costat d'aquesta entrada, ja a l'interior, s'obrien unes estances de culte anomenades Sacellum.


Parts de l'amfiteatre:
-La graderia-cavea estava dividida en tres zones, la ima, media i summa cavea, el qual estaven separades per uns passadissos anomenats praecinctiones. La ima cavea disponia de 6 grades, amb 8 portes d'accés i, estava destinada a una classe social alta (magistrats, senadors, etc). La media cavea tenia 12 grades i 14 portes d'accés i, estava destinada a la resta de ciutadans. La summa cavea estava coberta per un toldo i, estava destinada a les dones i als nens.

-El pòdium, delimitava la sorra i sustentava la graderia, i feia 2,30 metres d'alçada. Hi havia una galeria perimental que comunicava amb la sorra a través de 10 portes i, juntament amb el pòdium, estaven coberts de marbre. A més a més, s'obrien una sèrie de finestrs per il·luminar la galeria.

-L'arena era on es celebraven les lluites  de gladiadors -munus gladiatorum-. El seu oval mesurava 71 metres per 48 metres.

-La fossa bestiaria era on es guardaven els animals -venationes- els quals accedien allà a través d'unes galeries amb rampes que anaven a l'escena. Aquesta fossa estava coberta amb una estructura de fusta sobre la qual s'hi estenia la sorra i, es van construir 8 pilars per a subjectar-ho.



Aquest amfifeatre tenia a més a més varies sales dedicades al cult de Némesis i de Dea Caelestis.

Amfiteatre de Segòbriga: aquest amfiteatre és el que millor es conserva de l'Hispania interior. És l'edifici més gran de la ciutat de Segòbriga (on estava construït), però en comparació amb els altres que hi havia a la península, la seva mida és petita. Va ser construït entre els segles I i II, prop de l'entrada principal a la ciutat.
L'edifici estava destinat a lliutes entre gladiadors, entre animals, o entre homes i bèsties, fins al segle III. Al segle IV es va utilitzar com a magatzem agrícola. Al segle XVII es va destruir parcialment per la construcció del monestir d'Uclés.

L'amfiteatre tenia una capacitat d'uns 6.000 espectadors, distribuits en graderies construides sobre el terreny. La seva forma era elíptica irregular. L'arenae media uns 40,5 metres de longitud màxima i, se separava de la graderia per un pòdium. A l'interior hi havia gàbies per a les feres i habitacions pels gradiadors. La cavea es dividia en tres zones horitzontalment: ima, media i summa cavea, les quals estaven separades per una espècia de muros segons la classe social que hi pertanyia. Verticalment es dividia en 12 cunei delimitats per escales que acabaven als vomitorium (portes d'entrada i sortida).

















No hay comentarios:

Publicar un comentario