domingo, 30 de marzo de 2014

HISPANIA ROMANA - Vies

Via Augusta: va ser la via més llarga d'Hispània i té aproximadament uns 1.500 km i va dels Pirineus fins a Cadis, per les costes del Mediterrani. Aquesta via unia la península d'Hispània amb el centre del món romà.




Avans de construir aquesta via, ja era una ruta natural coneguda des del segle VI a.C. anomenada Via Heraclea.

L'emperador August, entre els anys 8 i 2 a.C, va convertir aquesta via en una important via de comunicacions i comerç entre les diferents ciutats i províncies i els ports del Mediterrani; d'ell en sorgeix el nom de la via.
Aquesta via conectava amb la via Domícia al coll de Panissar. 



Representació de com es construia una via romana.
La via media 6 metres d'amplada, ja que era la distància justa perquè hi poguessin passar dos carruatges que anaven en direcció contrària, així no havien de disminuir la velocitat.



Via de la Plata: és una antiga via romana de comunicació que va desde Mèrida fins a Astorga (de sur o nord). Al principi, s'utilitzava per raons militars durant la guerra que van tenir amb els Lusitans.

L'origen del nom és incert, hi ha dues versions: la primera diu que ve de l'àrab "al-Balat" (el camí empedrat), i la segona diu que ve del llatí "Via Delapidata".
Més tard, es va començar a utilitza com a camí de peregrinació fins a Santiago de Compostela, desde el sud, ús que actualment encara es manté. També, un temps després, la via de la Plata es va allargar artificialment fins a Gijón (nord) i fins a Sevilla (sud), ja que així el recurregut arribava a ciutats de major importància.

























No hay comentarios:

Publicar un comentario