martes, 8 de abril de 2014

L'Acròpoli d'Atenes

L'Acròpoli era, litreralment, la ciutat alta; va ser construida durant la segona meitat del segle V aC, a l'Atenes de Pèricles, quan un grup d'artistes van restaurar un turó rocos creant l'Acròpoli. Tenia una doble funció: defensiva i com a seu dels principals llocs de culte. També és coneguda amb el nom de Cecropia, en honor a Cècrops, l'home-serp, que va ser el primer rei atenès.
L'Acròpoli està situada a 156 metres per sobre del nivell del mar; i medeix 270 metres de longitud i 85 metres d'amplada. 
Al principi de les Guerres Mèdiques s'estava construint el temple d'Atenea, l'anterior a l'actual Partenó; però durant la segona Guerra Mèdica, com que Atenes va ser ocupada pels perses, tota la acròpolis va quedar destroçada. Quan van acabar aquestes guerres, com que van ser guanyades pels grecs, van començar a haver-hi governants a la ciutat, el qual van aprofitar per reconstruir els edificis i construir-ne de nous: el Partenó, el Erecteion, els Propileus i el temple d'Atenea Niké.




Propileus: eren la gran entrada a la Acròpoli d'Atenes. Van ser construits l'any 437 aC per l'arquitecte Mnesicles; però l'any 480 aC van ser destruits pels perses.
Els Propileus estaven constituits per un edifici central de forma rectangular de 18,12 metres d'amplada i 12,96 metres de fons. El cos central tenia una façada exterior i una altre interior, el qual estaven formades per 6 columnes dòriques que delimitaven 5 portes d'accés a l'Acròpoli; la més alta media 4,13 metres d'amplada i 7,38 metres d'alçada.


Temple d'Atenea Niké: aquest temple va ser construir per conmemorar la victòria sobre els perses en la batalla de Salamina i data sobre els anys 421 i el 410 aC. D'aquesta construcció se'n va encarregar l'arquitecte Calícrates, el qual es va haver d'adaptar al petit espai que li van assignar.
A l'interior del temple hi havia un xoanon, una imatge d'Atenea personificada com Niké, o deessa alada, símbol de les victòries navals; se li van tallar les ales perquè així no pogues abandonar mai la ciutat.



Erecteion: és un temple jònic fet per Filocles, entre els anys 420 - 460 aC. Estava construit al lloc més sagrat de l'Acròpoli, on la deessa Atenea va fer que un oliver florís, com a regal per Atenes. Aquest temple està construit en dos nivells, és asimètric; de planta irregular i tenia 6 columnes en forma de dones. Està dividit en dues parts (no comunicades entre sí), ja que una part estava dedicada a Atenea i l'altre a Posidó i altres déus i herois mítics.

















Partenó: era un temple dòric dedicat a Atenea la qual els atenesos la consideraven la protectora d'Atenes. Era l'edifici principal de tota l'Acròpol; va manar construir-ho Pèricles en agraïments a totes les victòries contra els perses i va ser construit per l'escultor Fidias juntament amb els arquitectes Ictino i Calícrates.
L'interior estava dividit en dues sales i dues entrades independents. La sala oriental era la més gran, dividida en columnes dòriques i era on hi havia una estatua d'Atenea. A la sala occidental hi havia 4 columnes jòniques al centre, i s'hi guardava el tresor de la deessa.
Era un edifici religiós i més tard es va convertir en una església bizantina, una església llatina i una mesquita musulmana.
Més tard, els turcs ho van utilitzar com a magatzem de pólvora i una bomba caiguda en ell, va provocar una gran explosió que en va destruir gran part.
El que en podem veure actualment, n'és una restauració.





L'Acròpoli d'Atenes va ser declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat l'any 1987.



No hay comentarios:

Publicar un comentario