martes, 22 de abril de 2014

Les Guerres Mèdiques

Primera guerra mèdica:
Va començar amb la invasió de Persa i Grècia. Van començar l'any 492 aC i va acabar (amb la victòria dels atenesos) a la batalla de Marató el 490 aC.
La invasió persa va ser produïda amb una intenció de càstig a Atenes i Eretria per haver donat suport a les ciutats jònies durant la rebel·lió que van fer contra els perses a l'Àsia Menys perquè els perses estaven dominant el seu territori. La invasió consta de dues campanyes:
Primera: els perses van obligar a Macedònia posar-se del seu bàndol però, no obstant això, no van poder seguir avançant perquè la flota de Mardonio (qui va dirigir la primera campanya) va ser destruïda a causa d'una tempesta a la costa de la Muntanya Athos. Un any més tard, Darío va enviar ambaixadors a Grècia exigint una submissió, i totes van cedir menys Atenes i, llavors, Esparta va quedar en guerra amb ell .
Segona: Va ser l'any 490 aC, va ser dirigida per Datis i Artafernes. Primer van anar a l'illa de Naxos i la van incendiar; a continuació van anar a les illes Cíclades i les van nomenar territori dels perses. Quan van arribar a Grècia, específicament a Eretria, la van capturar: van arrasar la ciutat i els seus ciutadans van quedar esclavitzats pels perses. Més tard , i finalment, es van dirigir a l'Ática, van desembarcar a Marató i van anar camí a Atenes on van ser rebuts amb un exercit d'atenesos que, tot i ser petit, els van guanyar a la Batalla de Marató.




Segona guerra mèdica:
Aquesta va ser la segona invasió dels perses a Grècia on es va produir aquestes anomenades guerres mèdiques o també guerres greco - perses. Es van produir durant els anys 480-479 a.C.
El rei Jerjes (fill de Darío) de Pèrsia tractava de conquerir Grècia i per això es va produir la segona invasió malgrat haver estat derrotats en la invasió anterior. Jerjes va estar molt de temps planejant aquesta segona invasió. La invasió va començar l'any 480 aC, Hel·lespont, Tràcia, Macedònia i Tessàlia, es van rendir davant de JerJes; només ho va tenir més difícil amb Termópilas que va ser quan la flota persa va ser bloquejada per una flota aliada a l'estret d'Artemisa. En la batalla de Termòpiles, l'exèrcit va frenar l'exèrcit dels perses durant dos dies; després van ser atacats pel flanc des d'una muntanya. L'altra flota també va resistir els dos dies amb atacs perses a la Batalla de Artemisa, però quan va arribar la notícia del desastre a Termòpiles, es van retirar a Salamina.
Després de la batalla de les Termòpiles, Beòcia i Àtica van ser agafades pels perses, i van cremar Atenes.
Un altre exèrcit estava situat a l'estret d'Istme de Corint protegint al Peloponès dels perses. Tots dos exèrcits buscavan la victòria naval decisiva.
El general atenès va portar als perses a l'estret de Slamina, on naus perses van ser destruïdes per una flota grega a conseqüència d'una desorganització. Aquesta victòria va impedir que la invasió fos tan ràpida, i per no quedar atrapats en Europa, Jerjes es va retirar a Àsia .
L'any següent els grecs van fer l'exèrcit més gran i van anar en direcció nord, a Istme, per derrotar a Mardoni. En la següent batalla de Platea, la infanteria grega va tornar a derrotar als perses i van matar Mardoni. El mateix dia, al mar Egeu, els grecs van destruir les restes de l'armada persa en la Batalla de Micala, fent així que la invasió acabés.



No hay comentarios:

Publicar un comentario