domingo, 16 de febrero de 2014

Colonia Iulia Urbs Tarraco

L'antecedent de Tarraco, era la tribu dels cessetans, i el seu poblat íber s'anomenava Cesse. Tàrraco va sorgir de l'arribada dels exèrcits romans a la Península Ibèrica el 218 a.C per lluitar contra Anníbal, un cabdill púnic, i els caraginesos. Aquesta guerra és la anomendada Segona Guerra Púnica. Els íbers de Cesse van anar amb els cartaginesos i van vèncer als púnics, la qual cosa es van retirar d'allí. L'exèrcit romà instal·la el seu campament, i formen el Praesidium de Tàrraco (actualment encara es poden veure aquestes muralles).Aquest exèrcit estava dirigit per el General Escipió.
Podem dir, dons, que la ciutat va ser fundada per el poble etrusc. El nom Tàrraco prové de l'etrusc "Tarchu", nom d'una familia noble etrusca, la qual es diu que va ser la principal fundadora.
Hi van haver unes guerres civils pel poder de Roma i això va enriquir molt a Tàrraco com a ciutat clau i de gran importància estratègica.

A Itàlia hi havia una ciutat, a la costa del Lacio, amb el nom de Tarracina
H va haver unes guerres civils a Roma i això va enriquir a Tarraco. Juli Cesar va anomenar la ciutat com a: Colonia de Dret Romà a Tarraco. Més tard va ser anomenada Colonia Iulia Urbs Tarraco (CIVT). Es va convertir en la capital d'Hispania Citerior, i va ser la més important pel seu lloc estratègic.
La ciutat de Tarraco va tenir una firmesa urbana molt ràpida. La presència militar estable va compportar l'arribada no només de soldats, sinó també de comerciants i ciutadans romans que van anar a Hispania en busca de noves oportunitats.
L'extenció de la ciutat és d'unes 70 hectàrees. Estava envoltada per una muralla i estructurada en tres terrasses:
-La terrassa superior: es va construir un gran complexe arquitectònic destinat a ser el centre religios, polític i administratiu de la Hispania Citerior.
-La terrassa del mig i la inferior: s'hi situava el foro de la ciutat, el qual hi havia la basílica, un temple i altres edificis. També hi havia el teatre i un gran conjunt termal. Tots aquests edificis estavem rodejats de cases, seguint traçats ortogonals.





Teatre: va ser construït en l'època d'August, a finals del segle I a.C. sobre una sèrie de construccions anteriors, segurament portuàries. Estava situat a la part baixa de la ciutat. Conservava els tres elements essencials del teatre: cavea, orchestra i scaena (espai destinat a les representacions teatrals).
Actualment, només es mantenen les primeres cinc fileres de grades entorn de l'orquestra.



Circ: l'edifici va ser construit en època de Domicià, a finals del segle I d.C i es va edificar sobre el solar de l'antic praesidium, situat a la part alta de la ciutat. Va ser l'edifici públic amb més popularitat Era un espai acondicionat per a les curses de carros, amb una pista allargada, l'arena, dividida per una barrera, l'spina o eurypus. Mesurava 325 metres de llarg i 115 d'amplada.Al voltant de l'arena hi havia les graderies per al públic que estaven fetes amb opus caementicium i opus vitatum; hi havia també unes escales per poder accedir a nivells superiors.




Amfiteatre: era l'escenari de combats de gladiadors, caceres d'animals salvatges i altres espectacles. L'amfiteatre de Tarraco es va construir a finals del segle I o primera meitat del segle II a.C. Les seves mesures totals són de 109 per 86 metres i hi havia unes graderies construïdes damunt del pòdium per protegir els espectadors en els espectacles amb participació de feres; cabien uns 14.000 espectadors. Estava situat fora del nucli urbà, en una zona de pendent que col·laborava a la consitència de la construcció i facilitava l'acústica.
Es va construir a l'actual plaça del Miracle.



Torre dels Escipions: és un monument funerari construït al segle I prop de l'antiga Via Augusta, a uns 6 km de la ciutat de Tarragona. 



Aqüeducte de les Ferreres (o Pont del Diable): era un aqüeducte romà que duia aigua del riu Francolí a la ciutat de Tarraco. És un dels aqüedictes més monumentals i més ben conservats de l'època romana.




No hay comentarios:

Publicar un comentario