lunes, 17 de febrero de 2014

Teatre grec

El teatre grec es compon de:

Kolion: Eren les graderies on se situaven els espectadors. Estaven construïdes damunt d'una muntanya. Tenia fora semicircular i estava dividit en sectors: en vertical les escales, i en horitzontal , els passadissos. Al principi els seients de les primeres files estaven fets de fusta, i la resta sobre terra.

Orchesta: Ers la part més antiga del teatre. Era utilitzat pels cors i els rituals. Anteriorment al centre hi havia un altar on se sacrificaven les víctimes per al sacrifici per als déus, principalment per Dionís, però l'altar va ser disminuint de grandària fins a desaparèixer. Les obres ESBAN fetes a partir de 50 homres i nens.
En general tenia una forma circular amb 24 metres de diàmetre, situat al peu d'un vessant.

Skené: Era una plataforma allargada i estreta situada al costat de l'Orchestra per als actors. Amb el temps es va alçar uns tres metres sobre l'Orchestra; estava sostinguda per una columna. La mort d'un personatge Sempre ocorria fora de l'escena ja que era inpropiado mostrar una matança als ulls del públic. Van començar a utilitzar un teló perquè els actors poguessin ocultar darrere d'ell i canviar-se de vestuari.

Parodoi: Eren les entrades per als actors i els membres del cor. Eren dues entra que s'obrien entre la skené i la orchestra. Tenien una funció dramàtica.

Proskenion: Estava adornat amb columnes i estàtues. Era el lloc on actuaven els autors.


ORÍGENS:
Sembla que té una relació amb els ritus religiosos i en la religió.
Primerament feien celebracions religioses. Els personatges que feien coses i el públic estaven junts fent cercles al voltant de l'altar on es feien els sacrificis per Dionís. Més tard es van separar el públic models que feien els ritus. Un cop, un dels que estaven donant voltes en el cercle dels que feien els rituals, es va posar a sobre de l'altar que és el portaveu (corifeu). Com aquesta sobre l'altar, el cercle es transforma en semicercle perquè no ho veiessin d'esquena. El que anteriorment era la taula, es va convertint cada vegada més gran.
Es posen les diferents graderies i estades i l'altar queda a nivell de terra. A l'escenari només hi havia un actor. No actuaven dones, sinó que els seus papers els interpretaven homres. Tota l'obra s'interpretava amb màscares .
Se celebraven festes religioses: La Leneas, i la Dionisas, que es feien entre gener i marxo que equivalen al carnestoltes.
En cor eren 12, encara que després de convertir en quinze, però per evolució cada vegada el cor té menys importància.
Tots els autors escrivien drames, i potser amb tragèdia:

AUTORS:

Menandro: Va ser un comediògraf grec, el màxim exponent de l'anomenada comèdia nova (ambientació urbana, temes quotidians,  abandonament de temes heroics, desaparició del coro i l'escena). Les seves comèdies, en 5 actes, estan separades per intermedis.













Èsquil: Era un dramaturg grec i es considerat com el primer representant de la trègedia grega; també era poeta. Va néixer a Eleusis, Àtica i pertanyia a una familia noble i rica. Obres: Els perses, Els set contra Tebes i Agamèmnon.
           














Sòfocles: És una poèta tràgic. Va néixer a Colono, a prop d'Atenes i fill d'una familia acomodada. Obres: Èdip rei, i Antígona.















Eurípides: És un dels tres grans poetes tràgics grecs. Va néixer a Flía, Àtica.Es creu que va escriure 92 tragèdies, però només s'en conserven 19. Obres: Medea, Electra i Andròmeda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario