lunes, 13 de enero de 2014

Colònia Iulia Augusta Emerita

El nom complet de la ciutat és Colònia Iulia Augusta Emerita. El terme emeritus significa en llatí "retirat".
A l'any 25 a.C., aproximadament, Octavi August volia fundar una colònia a la província de Lusitània amb el nom d'Augusta Emerita. El llegat "Publi Carisio", va ser l'encarregat de complir aquesta ordre, amb la finalitat de retirar els soldats més principiants de les guerres que tenien contra Càntabres i Asturs.
La regió, per estar a un lloc poc romanitzat, va començar a ser un focus molt important al tenir uns 50.000 habitants.
Es va originar a la riba del riu Anas (Guadiana) i estava rodejada per tres turons que apart de protegir la ciutat, era un lloc perfecte per poder-hi edificar grans edificis públics. Tenien, molt aprop, aigua, matèria prima per a la construcció, terres molt bones per a produir, molts boscos, etc.
La ciutat va passa a ser la capital de Lusitània.
Durant el segle I d.C., la ciutat va entrar en un període de gran esplendor, el qual la ciutat tenia un territori de gairebé 20.000 kilòmetres quadrats: es va començar a construir noves àrees (els edificis públics principals); això va fer que Emerita fos una de les ciutats més importants de la Hispania romana. També perquè tenia els carrers perpendiculars.
El motiu de la fundació van estar motivades per aspectes de caràcter estratègic, funcional i econòmic.
Més endevant, es va començar a construir la muralla, el foro i els temples, i 7 anys després, es va construir l'Amfiteatre, el circ, els ponts, els aqüeductes...

Edificis principals:

Amfiteatre: es va inagurar l'any 8 a.C., i estava destinat a la lluita entre gladiadors (entre homes, amb fieres, o homes i fieres). Tenia una forma elíptica; al centre hi havia l'arena que era on hi havia les lluites. Hi havia una fossa bestiària, que era on es guardaven els animals mentre no combatien. També hi havia unes grades i hi cabien aproximadament unes 15.000 persones. Actualment només es conserva la part inferior, ja que després de la seva caiguda, la van utilitzar com a cantera.




Teatre: Es va construir entre els anys 16 i 15 a.C. S'hi feien representacions teatrals. El teatre ha tingut varies remodelacions, la més importants al segle I o II, el qual es va aixecar l'actual façana; i en la època de Constantinoble es van afegir elements arquitectònics-decoratius i una calçada que rodejava tot l'edifici.

A l'època del cristianisme el teatre va quedar abandonat i es va cubrir d'arena; per això.



Temple: El temple s'anomena Temple de Diana i estava situat al foro de Mèrida. És un edifici destinat al culte religiós. Es va construir al segle I a.C.

La seva planta és rectangular i està rodejat de moltes columnes. Es conserva bastant bé gràcies a que va ser utilitzat com a Palau del conde dels Corbos.




Circ: és un dels més grans circs q ue existeixen. S'utilitzava per obres de teatre cultes, les quals tenien és emoció que el teatre. Es situa fora de l'emmurallat i avui dia encara es visible. Hi cabien aproximadament 30.000 espectadors, distribuits per les diferents graderies. Va ser construit a principis del segle I. Els espectacles preferits de la gent eren les carreres de bigues i quadrigues i els seus corredors s'anomenen aurigues.






Pont romà: Es pot considerar com l'origen de la ciutat; i el pont més llarg de l'antiguitat. Està situat al riu Guadiana. Estava compost per dos trams d'arcs que s'unien a l'illa. Abans no era com el coneixem avui en dia, ja que anteriorment tenia dos arcs que s'unien a l'illa que hem anomenat abans. Va ser substituit per molts arcs al segle XVII. El 1603 es va derrocar el pont per culpa d'una riuada; a l'època romana es va ampliar la longitud, amb 5 arcs perquè no es talessin els camins. Això ha fet que es pugui conservar fins avui dia.




Aqüeducte de los Milagros: la seva funció principal era subministrar aigua al costat oest de la ciutat. La captació d'aigua o caput aquae es situava al embassament de Prosperina. Avui en dia es conserva molt bé, i es coneix amb aquest nom perquè diuen que és un miracle que encara estigui en peu.





Presa de Prosperina: està situada a 5 km de la ciutat de Mèrida, i forma un petit embassament a Las Pardillas, a través del riu Aljucén. Va forma un dels tres grans sistemes de proveïment d'aigua a la colònia Augusta EmeritaMés endevant, aquestes aigües van ser aplicades per un altre estil d'espectacle.




No hay comentarios:

Publicar un comentario