domingo, 15 de diciembre de 2013

Les termes en el món romà

Termes romanes

Eren llocs públics destinats als banys típics dels romans. Les primeres termes eren la balnea balneum i després van ser les thermae therma. 

Al principi eren banys privats però després van ser públics.
També s'hi podien fer activitats lúdiques o reunions de la gent que no ho podia fer a casa seva.
Les termes servien per a la neteja del cos i de l'ànima.




Parts de les termes:


-Apodyterium: eren els vestuaris; hi havia un banc que envoltava tota la sala i la gent allà es sentaven mentre es despullaven. Hi deixaven la roba fins que marxaven, però també s'hi feien espectacles. Estaven a prop de les entrades i estaven bastant decorades.




-Laconium: era una sala petita, circular, d'altes temperatures per a suar (Sudoració en sec). Tenia una obertura al sostre per baixar o pujar la temperatura.




-Tepidarium: era el bany d'aigua tèbia, ni freda ni calenta. Era calentada per un sistema del hipocausto o de calefacció sota terra. Era el gran recinte central. Estava adornat amb els màrmols i mosaics més rics. Tenia molta llum, ja que hi havia unes finestres als costats. 



-Caldarium: era la sala on hi havia els banys d'aigua calenta i la temperatura era molt elevada. Hi havia diverses piscinae d'aigua calenta o banyeres individuals. Perquè la sala estes calenta, al terra, hi havia un sistema de forns subterranis i unes grans calderes metàl·liques. Podriem dir que era com les nostres saunes.





-Frigidarium: era la sala on hi havia unes grans piscines d'aigua freda. La gent hi anava després d'haver-se banyat al calidarium i tepidarium ja que s'utilitzava per obrir els poros de la pell i l'aigua freda els tancava. Aquesta sala estava al costat nord de les termes.




-Hipocaustum: era una cambra subterrània el qual hi havia un forn que transmitia l'aire calent per escalfar la cambra que estava damunt d'aquesta.




-Piscinas (natatio): era una piscina d'aigua freda i no tenia calefacció;  estava situada normalment a l'aire lliure i servia per nadar.





-Palestra: era l'escola de lluita. Allà s'hi feien les pràctiques que necessitaven molt espai. També servia per a l'entreteniment, per a fer-hi discussions filosòfiques i intel·lectuals.

El terra i les parets estaven decorades amb famosos atletes, déus o herois. Normalment hi havia música als entrenaments i competicions.


 






Llocs d'Hispania on es conserven restes de termes romanes:


-Constantí

-Valduna (Astúrias)
-Campo Valdés (Guijón)
-Cabeza de Alcalà
-Trajano
-Barrio del foro romano (Cartagena)





No hay comentarios:

Publicar un comentario