domingo, 26 de enero de 2014

Martiris divins, càstigs dels déus

IXIÓ
Ixió en la mitologia grega era un dels lapitas, i rei de Tessàlia. Es diu que era fill de Flegias, també se'l coneixia com a fill d'Ares, i fins i tot d'Antión. La seva mare era Perimelé. Va tenir una relació amb Néfele i van tenir un fill Centauro.
Ixión es conegut per haver estat el primer a assassinar a un membre de la seva familia: Deioneo. Ixion li va prometre un valuós regal si deixava que obtingués la mà de la seva filla Dia. Quan estaven celebrant el matrimoni, Deione li va demanar a Ixión el que li va prometre, i ell com que no ho tenia, el va agafar i el va llençar a una fossa on hi havia carbó ardent. Era tant greu el crim que havia comès que ningú el va voler purificar, com era costum. Zeus però, el va purificar, li va donar la vida eterna, i li va arrabassar la bogeria que tenia al haver comès aquest creim.
Zeus va convidar a Ixión a un banquet, i ell, va voler violar a la seva dona Hera. Ella ho va explicar a Zeus; i per comprovar que allò que li havia dit era cert, va agafar un núvol i li va donar una forma semblant a la de Hera. Ixión va caure al parany, i Zeus el va castigar lligant-lo de peus i mans a una roda ardent als inferns surant tota l'eternitat.


TÀNTAL

Tántalo en la mitologia grega era el rei de Frígida o del mont Sípilo en Lindia. Era fill de Zeus i de Pluto, filla de Cronos. Tántalo es va casar amb Dione, filla del Cel i de la Terra, i va tenir tres fills: Pélope, Níobe i Broteas. Era molt ric i famós. Els déus olímpics havien honrat a Tàntal, un mortal. Gràcies a la seva elevada familia noble i la seva íntima amistat, li van permetre menjar a la taula de Zeus i escoltar de què parlaven els immortals. Però el seu esperit humà,no va saber mantenir-se a 'altura d'aqeulla felicitat sobrehumana i va revel·lar als mortals els secrets dels olímpics; també robava nàctar i ambrosia de la seva taula i ho repartia amb els seus companys terrenals; va amagar el preciós gos d'or del temple de Zeus, i quan ell el va reclamar, Tàntal va negar haver-lo rebut, sota jurament. Finalment, va convidar els déus a un banquet, i, per posar a prova, va manar sacrificar el seu propi fill Pèlops, i amanir-lo i servir-lo a taula. Només Deméter, va menjar una espatlla de l'horrible menjar, mentre els altres déus, van tirar a un calder les parts desquartitzades del noi, i la parca Cloto li va donar una nova vida amb bellesa.

Tàntal havia superat la mesura de la seva maldat i els déus el van llençar a l'Hades, on va ser sotmès a terribles turments. Estava a un estany d'aigua on li arribava fins a la barbeta, i no onstant auxò patia una set devoradora, sense poder mai arribar a l'aigua que tenia tant a prop. Quan s'ajupia per agafar aigua amb la boca, l'estany s'assecava i tocava el terra; semblava com si algun dimoni ho hagués buidat. També tenia gana i darrere d'ell, a la riba de l'estany, hi haia fruiters amb branques que es corbaven sobre el seu cap. Veia pomes vermelles, magranes, peres sucoses, i oliver verdes, però quan intentava agafar alguna fruita, s'aixecava un ventmolt fort que apartava la rama molt lluny, tant lluny que no hi arribava. també tenia un terror de mort, ja que sobre sdeu hi havia una roca enorme suspesa en l'aire que amenacava en desplomar-se cada moment. Tàntal es va veure condemnat a patir.



SISIFO Sisifo era fill d'Èol i Enáreta. Regnava a Corint el qual havia estat fundada per ell. Va envoltar tota la ciutat en amb muralles per obligar als viatgers a pagar-li quan passaven per allí; això li servia per obtenir molts beneficis. Sísifo tenia un veí molt envejós, Autòlic, i un dia va robar-li els seus ramats. Sísifo no va poder fer res per recuperar-los. Després va tornar a desaparèixer el seu bestiar i ell va acudir a Autòlic acusant-lo de lladre i demostrant el que havia comès perquè entre els ramats hi havia moltes ovelles amb la llegenda "m'ha robat Autòlic" gravat a les peülles. Autòlic li va lliurar la mà de la seva filla Anticlea amb l''bjectiu de tenir una descendencia tant astuta com ell. Van tenir un fill, Odisseu.

La mort de Sísifo va ser a causa d'un càstig diví. La primera d'elles indica que Sísifo es portava molt malament amb el seu germà Salmoneo i el va voler matar i, per això, va consultar a l'oracle de Delfos. L'oracle li va dir que el que hauria de fer era unir-se amb Tir, la seva neboda, i donar-li molts fills. Aquesta mala intenció, hauria pogut provocar la seva mort. La segona es que Zeus  va raptar una vegada a Egina. Buscant-la, el seu pare, Asopo, va passar per Corint on va intentar que Sísifo l'ajudés a trobar-la. Davant d'això, Sísifo, que havia vist a Zeus escapar-se amb Egina, va indicar a Asopo que li diria el nom del raptor de la seva filla a canvi que fes néixer una font en els regnles de Sísifo, i així va ser. Zeus, molt enfadat per que havia fet, va condemnar a Sísifo a la mort, enviant-lo a Tànato. No obstant això, va conseguir encadenar-lo i es va lliurar dela seva pròpia mort, i amés, durant molt de temps, cap home més moriria. De nou va haver d'actuar Zeus per alliberar-lo de Tànato i llavors Sísifo va ser condemnat a mort. Sísifo va agafar la seva dona perquè quan morís no portés a terme els seguicis fúnebres. la seva dona així ho va fer i quan Sísif va arribar a l'infern es va queixar a Hades del que havia fet la seva família i li va demanar que li concedís tornar a la terra. Hades li va concedir tal desig a condició que tornés aviat. No obstant això, Sísif no va tornar en molt de temos. Finalment, Hermes, o potser, Teseu, el van tornar a l'inframón, on se'l va condemnar a un càstig cruel: havia de pujar una enorme pedra a una alta cima de l'inframón, i, quan gairebé estava apunt d'aconseguir-ho, li tornava a caure i la tenia que pujar de nou.




lunes, 13 de enero de 2014

Colònia Iulia Augusta Emerita

El nom complet de la ciutat és Colònia Iulia Augusta Emerita. El terme emeritus significa en llatí "retirat".
A l'any 25 a.C., aproximadament, Octavi August volia fundar una colònia a la província de Lusitània amb el nom d'Augusta Emerita. El llegat "Publi Carisio", va ser l'encarregat de complir aquesta ordre, amb la finalitat de retirar els soldats més principiants de les guerres que tenien contra Càntabres i Asturs.
La regió, per estar a un lloc poc romanitzat, va començar a ser un focus molt important al tenir uns 50.000 habitants.
Es va originar a la riba del riu Anas (Guadiana) i estava rodejada per tres turons que apart de protegir la ciutat, era un lloc perfecte per poder-hi edificar grans edificis públics. Tenien, molt aprop, aigua, matèria prima per a la construcció, terres molt bones per a produir, molts boscos, etc.
La ciutat va passa a ser la capital de Lusitània.
Durant el segle I d.C., la ciutat va entrar en un període de gran esplendor, el qual la ciutat tenia un territori de gairebé 20.000 kilòmetres quadrats: es va començar a construir noves àrees (els edificis públics principals); això va fer que Emerita fos una de les ciutats més importants de la Hispania romana. També perquè tenia els carrers perpendiculars.
El motiu de la fundació van estar motivades per aspectes de caràcter estratègic, funcional i econòmic.
Més endevant, es va començar a construir la muralla, el foro i els temples, i 7 anys després, es va construir l'Amfiteatre, el circ, els ponts, els aqüeductes...

Edificis principals:

Amfiteatre: es va inagurar l'any 8 a.C., i estava destinat a la lluita entre gladiadors (entre homes, amb fieres, o homes i fieres). Tenia una forma elíptica; al centre hi havia l'arena que era on hi havia les lluites. Hi havia una fossa bestiària, que era on es guardaven els animals mentre no combatien. També hi havia unes grades i hi cabien aproximadament unes 15.000 persones. Actualment només es conserva la part inferior, ja que després de la seva caiguda, la van utilitzar com a cantera.




Teatre: Es va construir entre els anys 16 i 15 a.C. S'hi feien representacions teatrals. El teatre ha tingut varies remodelacions, la més importants al segle I o II, el qual es va aixecar l'actual façana; i en la època de Constantinoble es van afegir elements arquitectònics-decoratius i una calçada que rodejava tot l'edifici.

A l'època del cristianisme el teatre va quedar abandonat i es va cubrir d'arena; per això.



Temple: El temple s'anomena Temple de Diana i estava situat al foro de Mèrida. És un edifici destinat al culte religiós. Es va construir al segle I a.C.

La seva planta és rectangular i està rodejat de moltes columnes. Es conserva bastant bé gràcies a que va ser utilitzat com a Palau del conde dels Corbos.




Circ: és un dels més grans circs q ue existeixen. S'utilitzava per obres de teatre cultes, les quals tenien és emoció que el teatre. Es situa fora de l'emmurallat i avui dia encara es visible. Hi cabien aproximadament 30.000 espectadors, distribuits per les diferents graderies. Va ser construit a principis del segle I. Els espectacles preferits de la gent eren les carreres de bigues i quadrigues i els seus corredors s'anomenen aurigues.






Pont romà: Es pot considerar com l'origen de la ciutat; i el pont més llarg de l'antiguitat. Està situat al riu Guadiana. Estava compost per dos trams d'arcs que s'unien a l'illa. Abans no era com el coneixem avui en dia, ja que anteriorment tenia dos arcs que s'unien a l'illa que hem anomenat abans. Va ser substituit per molts arcs al segle XVII. El 1603 es va derrocar el pont per culpa d'una riuada; a l'època romana es va ampliar la longitud, amb 5 arcs perquè no es talessin els camins. Això ha fet que es pugui conservar fins avui dia.




Aqüeducte de los Milagros: la seva funció principal era subministrar aigua al costat oest de la ciutat. La captació d'aigua o caput aquae es situava al embassament de Prosperina. Avui en dia es conserva molt bé, i es coneix amb aquest nom perquè diuen que és un miracle que encara estigui en peu.





Presa de Prosperina: està situada a 5 km de la ciutat de Mèrida, i forma un petit embassament a Las Pardillas, a través del riu Aljucén. Va forma un dels tres grans sistemes de proveïment d'aigua a la colònia Augusta EmeritaMés endevant, aquestes aigües van ser aplicades per un altre estil d'espectacle.